Torta háttér
kukk
  • Vidám Évkönyv Címlap

Fanta szelet recept

A recept értékelése: 4,0 pont
  • 45 min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 1 705 alkalommal

elkészítve: 28 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Katrin

Elkészítése

Felverjük a tojásokat, s külön magasabb falú edénybe rakjuk a tojásfehérjét. Hozzászórjuk a csipet sót, s elkezdjük felverni a tojásfehérjét. Félidőben apródonként hozzákeverjük a porcukrot. Ha már jó kemény lett, akkor hozzákeverjük a 3 db tojássárgáját is.
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, rászitáljuk a kakaóport, összekeverjük, s beleszórjuk a felvert tojásba, majd óvatosan, lapos fakanállal összekeverjük.
Egy kb. 20x20 cm-es tepsit kivajazunk, majd megszórjuk kis liszttel, s beleöntjük a tésztát, amit utána szépen elegyengetünk és előmelegített sütőbe sütjük kb. 180 C-fokon 20-25 percig.
Én félidőben mindig kiveszem a tepsit, s a belső oldalát rakom kívülre, hogy egyformán átsüljön a sütemény. 20 perc után megnézzük fogvájó segítségével. Ha még kicsit ragad, akkor még kb. 5 percre visszarakjuk. Ha már nem ragad a fogvájóra, akkor elzárjuk a gázt, arra már nem lesz szükségünk. A tepsit ha lehet, hideg helyre rakjuk.

Amíg sül a tészta, elkészítjük a túrós krémet. A vajat mikróban kicsit megmelegítjük, majd hozzákeverjük a túrót, a porcukrot és ráreszeljük a citrom héját. Ezután gépi habverővel habosra keverjük a krémet, majd a kihűlt tésztára rakjuk, s szépen, egyenletesen elkenjük rajta.

A felső réteghez egy nagyobb bögrébe beleszórjuk a pudingport, a porcukrot, s hozzáöntünk kb. 1 dl Fantát, majd villával szépen, egyenletesen elkeverjük. A fennmaradó 3 dl Fantát pedig felforraljuk, s hozzákeverjük az összekevert Fantás-porcukros pudingport. Állandó keverés mellett 2-3 perc alatt besűrűsödik a Fantás krémünk. Még melegen ráöntjük a túrós krémre, s elsímítjuk a tetejét.

Utána hűtőbe rakjuk pár órára, hogy teljesen megdermedjen a teteje. 2-3 óra múlva már szeletelhetjük is.

főzési idő: 15 min
sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Én mindig előző este megsütöm a süteményt, s csak másnap szeletelem. Akkor jobban lehet szeletelni, s szerintem finomabb, jobban összeérnek az ízek.

Hozzávalók

3 púpos evőkanál liszt
3 púpos evőkanál kristálycukor
1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 db tojás
1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só (a tojásfehérje felveréséhez)
A túrós krém hozzávalói:
30 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 citrom lereszelt héja
A felső réteg hozzávalói:
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl Fanta üdítő

Kövess minket a Facebookon is!