Grill ételek háttér
kukk
  • Vidám Évkönyv Címlap

Hamis gesztenyeszelet recept

A recept még nem lett értékelve
  • 90 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 115 alkalommal

elkészítve: 2 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd szitáljuk egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a porcukrot.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, kanalazzuk bele a mézet, üssük bele a tojást, adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha szükséges, gyúrás közben még adhatunk hozzá egy pici vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)

Az összegyúrt tésztát osszuk el kétfelé, és az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük egy zsírozott, lisztezett tepsi hátára. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam tepsi méretűre, majd a papírral együtt tettem a tepsi hátára és úgy sütöttem meg.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 6-8 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve helyezzük a sütőpapírral együtt egy rácsra a tésztalapot, majd úgy hűtsük ki.

A másik tésztagombóccal is így járjunk el.

A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, és egy krumplinyomón, még forrón nyomjuk át, majd hűtsük ki teljesen.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a felkockázott puha margarint, majd keverjük jó habosra.

Ezután először keverjük hozzá az áttört, kihűtött krumplit, majd a darált diót, a rumot, és szintén keverjük jó habosra.

A tepsit amelyiknek a hátán megsütöttük a lapokat, béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.

Ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk egy kicsit le.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a porcukrot, a kakaót, és a vizet. (egy keverhető masszát kell kapni, így ha szükséges akkor még egy pici vizet öntsünk hozzá)

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd addig főzzük, míg szép sima és fényes masszát kapunk. (Nem kell felforralni!!!)

Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, hűtsük éppen csak langyosra.

A tepsiben lévő sütemény tetején egyenletesen kenjük el a mázat, majd tegyük pár órára, vagy egész éjszakára hideg helyre, hogy a máz kellően megdermedjen.

sütési idő: 3 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács


Érdemes a süteményt már előző nap elkészíteni, mert így a máznak van ideje megszáradni, és az ízek is jobban összeérnek.

Hozzávalók

Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt (Nagyi titka)
5 dkg Vénusz margarin (vanília ízű)
10 dkg porcukor
1 ek méz
1 kk szódabikarbóna
1 db tojás (nagy)
1-2 ek víz (hideg)
csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
25 dkg Rama margarin
50 dkg főtt krumpli (pl. sárga krumpli)
20 dkg darált dió
0,5 dl rum

Csokoládémáz hozzávalói:

3 púpozott ek kakaó (holland kakaó)
4 púpozott ek porcukor
10 dkg Rama margarin
3-4 ek víz

Kövess minket a Facebookon is!