Marlenka háttér
kukk
  • Vidám Évkönyv Címlap

Mákos-meggyes bejgli recept

A recept értékelése: 3,0 pont
  • 75 min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 984 alkalommal

elkészítve: 35 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Arizs65

Elkészítése

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a puha margarint, cukrot, tojást, sót, élesztőt majd a langyos tej nagy részét. Elkezdjük összedolgozni és közben folyamatosan pótoljuk a tejet addig, amíg egy nem túl lágy, de jól alakítható, omlós tésztát kapunk. A készre gyúrt tésztát letakarjuk és hűvös helyen 1,5 órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket.
A mákot a cukorral ledaráljuk, a meggyet kiolvasztjuk. Összekeverjük őket, a meggylét is felhasználva. Így kapunk egy megfelelően lágy tölteléket. Amikor ezt elkenjük a tésztán, megszórjuk még meggybefőttel is. Érdemes a meggyet negyedelni, vagy még kisebbre vágni, sokkal jobban eloszlik a mákban!

A tészta töltése, sütése:
A pihent tésztát 2 fele osztjuk, kigömbölyítjük, kinyújtjuk kb. 23 x 28 cm. Megtöltjük a töltelékekkel úgy, hogy a szélén körben 1 cm hely maradjon üresen. A rövidebbik oldalon felhajtjuk kissé a tésztát és a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük.
A tekercseket megkenjük tojássárgával és hagyjuk hűvös helyen rászáradni.
Utána megkenjük tojásfehérjével és ezt is hagyjuk rászáradni.
A sütőt 180 fokra felfűtve, a tekercseket megszurkáljuk tűvel és kb. 25 perc alatt készre sütjük

sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Hozzávalók

2 rúdhoz:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 2+1 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só

Mákos-meggyes töltelék:
- 30 dkg darált mák
- 10 dkg cukor (ízlés szerint)
- egy marék fagyasztott meggy
- 1 üveg meggybefőtt (ízlés szerint)

Kövess minket a Facebookon is!