megtekintve: 4 875 alkalommal
elkészítve: 107 alkalommal megfőztem én is
Az almákat hámozzuk meg, majd a magházukat vájjuk ki úgy, hogy nagyobb hely legyen a tölteléknek. Ezután citromlével alaposan csepegtessük meg, hogy ne barnuljon meg a húsa.
A darált diót keverjük össze a mézzel (v. cukorral), a mazsolával, reszelt citromhéjjal, a visszamaradt citromlével, és annyi borral, hogy egy közepes állagú massza legyen.
Ezután kisebb lángon, állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük, hogy az ízesített dió kicsit meg karamellizálódjon, majd hűtsük langyosra.
Az almákat töltsük meg a langyosra hűlt diós töltelékkel, majd a kivájt darabokból helyezzünk pár darabkát a tetejét.
Egy sütőformába öntsünk kb. 1 dl bort, majd helyezzük egymásmellé a megtöltött almákat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni tálalás előtt.
sütési idő: 30 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt helyezzük a még meleg almát egy tányérra, és ízlés szerint kanalazzunk rá vanília fagyit, majd úgy kínáljuk. Én pl. sokszor kínálom sült húsok mellé is, mert szeretjük a sós és édes ízeket együtt.
4 db édes alma
10 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek méz (v. cukor)
1 mk fahéj
1 dl édes fehérbor
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve