Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Zserbó recept

A recept értékelése: 4,0 pont
  • 75 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 17 102 alkalommal

elkészítve: 256 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: kgyorgyi68

Elkészítése

A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, ”illatmentes” deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével, forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.

sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Karácsonykor az ünnepi asztalon nélkülözhetetlen.

Hozzávalók

Tésztához:

500 g liszt
250 g vaj
20 g élesztő
100 ml tej
1 mk cukor
4 tojás
csipet só
Töltelékhez:

800 g sárgabaracklekvár
350 g darált dió
250 porcukor
2 ek házi, vagy vaníliás cukor
Tetejére a csokihoz:

5 ek jó minőségű kakaópor (holland)
5 ek porcukor
7-8 ek forró víz
80 g vaj
1-2 ek frissen csavart citromlé

Kövess minket a Facebookon is!