Grill ételek
kukk
  • Vidám BALATON

Briós recept

A recept értékelése: 4,0 pont
  • 60 min
  • közepes
  • olcsó

megtekintve: 1 426 alkalommal

elkészítve: 35 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

Elkészítése

Először készítünk egy kovászt: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá 1 tk cukrot, 5 dkg lisztet, és villával csomómentesre keverjük. Hagyjuk felfutni.
A lisztbe vegyítjük a cukrot és a sót, majd a megkelt kovásszal, a langyos vajjal meg a maradék tejjel finom, fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk, majd kilapítjuk, és 8-10 egyforma darabra vágjuk.
A tésztadarabokat egyenként kétarasznyi rúddá kisodorjuk, kettévágjuk, és briósfonással megfonjuk. A briósokat deszkán letakarva pihentetjük fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt, aminek az aljába egy kis edénybe vizet teszünk. Ha a sütő bemelegedett, a tésztácskákat kivajazott tepsire rakjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük, ha szeretjük, kristálycukorral megszórjuk, és szép pirosra sütjük. 180 fok

sütési idő: 40 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Foszlós, puha, egy pohár kakaó mellé kitűnő !

Hozzávalók


45 dkg finomliszt
2 dkg élesztő + 1 tk cukor
2 ek cukor
1 csapott tk só
2,7 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez

Kövess minket a Facebookon is!