Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Csülök pékné módra recept

A recept értékelése: 4,4 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • drága

megtekintve: 7 572 alkalommal

elkészítve: 104 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A kicsontozott csülköt dörzsöljük be sóval, szórjuk meg őrölt borssal és egy kevés ételízesítővel, majd éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

Sütés előtt helyezzük a tepsibe a befűszerezett húst, öntsük fel az enyhén sós vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, és 2-3 gerezd felszeletelt fokhagymát, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két és fél óra alatt, pároljuk puhára a csülköt.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük ki a sütőből, majd öntsük le a főzőlevet.

Ezután helyezzük vissza a tepsibe a bőrös felével felfelé a csülköt, öntsük alá a felolvasztott zsírt, helyezzük köré az előzőleg ízlés szerint sóval összeforgatott krumplit, a nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát, és a fokhagymagerezdeket.

Kb. két evőkanál olvasztott zsírt keverjünk össze a füstölt pirospaprikával, az őrölt majoránnával, és két gerezd összepréselt fokhagymával, majd kenjük le vele a csülök.

Ezután helyezzük vissza a sütőbe és kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (ekkor már nem kell lefedni a tepsit, és sütés közben fordítsuk át, hogy a húsos része is kapjon egy szép színt)

hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a hagymás krumplit, és ízlés szerinti savanyúsággal, salátával kínáljuk.

Hozzávalók

1,5-2 kg körüli csülök kicsontozva
2-3 db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
1 kg sárga krumpli

2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors
2 db babérlevél
5-6 db fekete szemes bors
1 tk füstölt pirospaprika
1 mk őrölt majoránna
5 dl víz
25 dkg sertés zsír

Kövess minket a Facebookon is!