megtekintve: 7 572 alkalommal
elkészítve: 104 alkalommal megfőztem én is
A kicsontozott csülköt dörzsöljük be sóval, szórjuk meg őrölt borssal és egy kevés ételízesítővel, majd éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.
Sütés előtt helyezzük a tepsibe a befűszerezett húst, öntsük fel az enyhén sós vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, és 2-3 gerezd felszeletelt fokhagymát, majd alufóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két és fél óra alatt, pároljuk puhára a csülköt.
Amikor a hús puhára párolódott, vegyük ki a sütőből, majd öntsük le a főzőlevet.
Ezután helyezzük vissza a tepsibe a bőrös felével felfelé a csülköt, öntsük alá a felolvasztott zsírt, helyezzük köré az előzőleg ízlés szerint sóval összeforgatott krumplit, a nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát, és a fokhagymagerezdeket.
Kb. két evőkanál olvasztott zsírt keverjünk össze a füstölt pirospaprikával, az őrölt majoránnával, és két gerezd összepréselt fokhagymával, majd kenjük le vele a csülök.
Ezután helyezzük vissza a sütőbe és kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (ekkor már nem kell lefedni a tepsit, és sütés közben fordítsuk át, hogy a húsos része is kapjon egy szép színt)
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a hagymás krumplit, és ízlés szerinti savanyúsággal, salátával kínáljuk.
1,5-2 kg körüli csülök kicsontozva
2-3 db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
1 kg sárga krumpli
só
2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors
2 db babérlevél
5-6 db fekete szemes bors
1 tk füstölt pirospaprika
1 mk őrölt majoránna
5 dl víz
25 dkg sertés zsír